Dacă leziunile persistă, glaucomul poate duce la pierderea permanentă a vederii. Fără tratament, glaucomul poate provoca orbire permanentă totală în câțiva ani. Majoritatea persoanelor cu glaucom nu au simptome sau dureri precoce. Trebuie să vă vedeți în mod regulat medicul oftalmolog, astfel încât acesta să poată diagnostica și trata glaucomul înainte de a se produce o pierdere vizuală pe termen lung. Dacă aveți peste 40 de ani și aveți un istoric familial al bolii, trebuie să faceti un examen complet de ochi la fiecare 1 până la 2 ani. Dacă aveți probleme de sănătate, cum ar fi diabetul zaharat sau aveti antecedente familiale ale glaucomului, poate fi necesar să mergeți mai des. Ce cauzeaza glaucomul? Este rezultatul unei presiuni ridicate a fluidului din ochi. Acest lucru se întâmplă atunci când lichidul din partea din față a ochiului nu circulă așa cum ar trebui. Acest lichid se numeste umoare apoasa - este un lichid incolor și limpede care ocupă spațiul dintre cornee și cristalin. Umoarea apoasă este produsă de către procesele ciliare în camera posterioară și ajunge în camera anterioară prin pupilă. Părăsește globul ocular prin filtrul trabecular, respectiv canalul Schlemm. Ea are o compoziție asemănătoare lichidului cefalorahidian și este drenată permanent de venele scleroticii. Dacă acest canal este blocat, lichidul se acumulează. Asta provoacă glaucomul. Motivul blocajului este necunoscut, dar medicii știu că poate fi moștenit, adică este trecut de la părinți la copii. Cauzele mai puțin frecvente includ vătămarea oculară sau chimică a ochiului, infecția severă a ochiului, vasele de sânge blocate în interiorul ochiului și afecțiunile inflamatorii. Care sunt tipurile de glaucom? Există două tipuri principale:
Care sunt simptomele? Majoritatea oamenilor nu au niciunul. Primul semn este deseori o pierdere a vederii periferice sau laterale. Acest lucru poate trece neobservat, din acest motiv, glaucomul este adesea numit "hoțul furișat al viziunii". Detectarea timpurie a glaucomului este un motiv pentru care trebuie să faceti un examen complet la un oftalmolog specialist la fiecare 1 până la 2 ani. Ocazional, presiunea din interiorul ochiului poate crește până la niveluri severe. În aceste cazuri, este posibil să aveți dureri oculare bruște, dureri de cap, vedere încețoșată sau apariția de halouri în jurul luminilor. Dacă aveți oricare dintre următoarele simptome, solicitați asistență medicală imediată:
Cum este diagnosticat? Intrucat multe persoane cu glaucom prezinta o presiune normala intraoculara, masurarea presiunii intraoculare (tonometria) nu trebuie facuta ca singura investigatie pentru diagnosticarea glaucomului. Necesita asocierea ei cu alte metode pentru un diagnostic cat mai exact. Este recomandat ca toate persoanele peste 20 de ani sa efectueze un examen screening pentru depistarea glaucomului. Este cu atat mai necesar pentru cei cu factori de risc sa fie supusi unui examen screening in fiecare an. Persoanele cu un risc crescut sunt reprezentate de:
Cum este tratat glaucomul? Exista 3 tipuri de tratament pentru Glaucom:
Poti preveni glaucomul? Nu. Dar dacă diagnosticat si tratat la timp, puteți controla boala. Opiniile avizate ale medicilor, sfaturile si orice alte informatii despre sanatate disponibile pe www.reprezentant-anadolu.com au scop informativ si educational. Ele nu pot substitui consultul medical direct si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale. Va sfatuim, ca pe langa www.reprezentant-anadolu.com sa consultati fie medicul Dvs., fie unul dintre medicii recomandati de noi.
|
Bun venit!Aici poti gasi
articole si sfaturi pentru sanatatea ta! Medic CenterREPREZENTANTUL OFICIAL PENTRU ROMANIA AL CENTRULUI MEDICAL ANADOLU DIN ISTANBUL Boli si afectiuni
All
|