Procedura chirurgicală de înlocuire a genunchiuluiÎnlocuirea genunchiului, numită și artroplastie de genunchi sau înlocuire totală a genunchiului, este o procedură chirurgicală de refacere a unui genunchi afectat de artrită. Piesele din metal și plastic sunt folosite pentru a acoperi capetele oaselor care formează articulația genunchiului, împreună cu rotula. Această intervenție chirurgicală poate fi luată în considerare pentru cineva care are artrită severă sau o leziune gravă a genunchiului. Diferite tipuri de artrită pot afecta articulația genunchiului. Osteoartrita, o boală articulară degenerativă care afectează mai ales adulții de vârstă mijlocie și mai în vârstă, poate provoca degradarea cartilajului articular și a oaselor adiacente din genunchi. Artrita reumatoidă, care provoacă inflamarea membranei sinoviale și are ca rezultat un exces de lichid sinovial, poate duce la durere și rigiditate. Artrita traumatică, artrita datorată unei leziuni, poate provoca deteriorarea cartilajului genunchiului. Scopul operației de înlocuire a genunchiului este de a reface părțile articulației genunchiului care au fost deteriorate și de a ameliora durerea de genunchi care nu poate fi controlată prin alte tratamente. Anatomia genunchiuluiArticulațiile sunt zonele în care se întâlnesc 2 sau mai multe oase. Majoritatea articulațiilor sunt mobile, permițând oaselor să se miște. Practic, genunchiul este format din 2 oase lungi ale piciorului ținute împreună de mușchi, ligamente și tendoane. Fiecare capăt de os este acoperit cu un strat de cartilaj care absoarbe șocurile și protejează genunchiul. Există 2 grupe de mușchi implicați în genunchi, inclusiv mușchii cvadriceps (situați în partea din față a coapselor), care îndreaptă picioarele, și mușchii ischiogambieri (situați în partea din spate a coapselor), care îndoaie piciorul la genunchi. Tendonii sunt cordoane rezistente de țesut conjunctiv care leagă mușchii de oase. Ligamentele sunt benzi elastice de țesut care leagă osul de os. Unele ligamente ale genunchiului asigură stabilitatea și protecția articulațiilor, în timp ce alte ligamente limitează mișcarea înainte și înapoi a tibiei (tibia). Genunchiul este alcătuit din următoarele:
Motivele proceduriiOperația de înlocuire a genunchiului este un tratament pentru durerea și dizabilitatea genunchiului. Cea mai frecventă afecțiune care duce la necesitatea unei intervenții chirurgicale de înlocuire a genunchiului este osteoartrita. Osteoartrita se caracterizează prin degradarea cartilajului articular. Deteriorarea cartilajului și a oaselor limitează mișcarea și poate provoca durere. Persoanele cu boală articulară degenerativă severă pot fi în imposibilitatea de a face activități normale care implică îndoirea genunchiului, cum ar fi mersul pe jos sau urcatul scărilor, deoarece sunt dureroase. Genunchiul se poate umfla sau "ceda", deoarece articulația nu este stabilă. Alte forme de artrită, cum ar fi artrita reumatoidă și artrita rezultată în urma unei leziuni la nivelul genunchiului, pot duce, de asemenea, la degenerarea articulației genunchiului. În plus, fracturile, cartilajele rupte și/sau ligamentele rupte pot duce la deteriorarea ireversibilă a articulației genunchiului. În cazul în care tratamentele medicale nu sunt satisfăcătoare, intervenția chirurgicală de înlocuire a genunchiului poate fi un tratament eficient. Unele tratamente medicale pentru boala degenerativă a articulațiilor pot include, dar nu se limitează la următoarele:
Pot exista și alte motive pentru ca medicul dumneavoastră să vă recomande o operație de înlocuire a genunchiului. Riscurile intervențieiCa în cazul oricărei proceduri chirurgicale, pot apărea complicații. Unele complicații posibile pot include, dar nu se limitează la următoarele:
Articulația de înlocuire a genunchiului poate să se slăbească, să fie dislocată sau să nu funcționeze așa cum a fost concepută. Este posibil ca articulația să trebuiască să fie înlocuită din nou în viitor. Nervii sau vasele de sânge din zona intervenției chirurgicale pot fi lezate, ceea ce duce la slăbiciune sau amorțeală. Este posibil ca durerea articulară să nu fie ameliorată de operație. Pot exista și alte riscuri, în funcție de starea dumneavoastră medicală specifică. Asigurați-vă că discutați orice preocupare cu medicul dumneavoastră înainte de procedură. Înainte de procedură
În timpul proceduriiÎnlocuirea genunchiului necesită o perioadă de ședere în spital. Intervenția poate varia în funcție de afecțiunea dumneavoastră și de practicile medicului dumneavoastră. Operația de înlocuire a genunchiului este cel mai frecvent efectuată în timp ce dormiți sub anestezie generală. Anestezistul dvs. va discuta acest lucru cu dvs. în prealabil. În general, operația de înlocuire a genunchiului urmează acest proces:
Medicul va îndepărta suprafețele deteriorate ale articulației genunchiului și va reface articulația genunchiului cu proteza. Proteza de genunchi este alcătuită din metal și plastic. Cel mai frecvent tip de proteză artificială de genunchi este o proteză cimentată. Protezele necimentate nu mai sunt utilizate în mod obișnuit. O proteză cimentată se atașează la os cu ciment chirurgical. O proteză necimentată se atașează la os cu o suprafață poroasă pe care osul crește pentru a se atașa la proteză. Uneori, pentru a înlocui un genunchi se folosește o combinație a celor 2 tipuri. Proteza este în general formată din 3 componente: componenta tibială (pentru a reface partea superioară a tibiei, sau a osului tibial); componenta femurală [osul coapsei] (pentru a reface capătul osului coapsei; și componenta rotuliană (pentru a reface partea inferioară a rotulei care se freacă de osul coapsei). Incizia va fi închisă cu puncte de sutură sau capse chirurgicale. Un drenaj poate fi plasat în locul inciziei pentru a elimina lichidul. Se va aplica un bandaj sau un pansament steril. După intervențieÎn spital După operație, veți fi dus în camera de recuperare pentru a fi ținut sub observație. După ce tensiunea arterială, pulsul și respirația sunt stabile și sunteți în stare de conștiență, veți fi dus în camera dumneavoastră de spital. Operația de înlocuire a genunchiului necesită, de obicei, o ședere în spital de câteva zile. Este important să începeți să mișcați noua articulație după operație. Un kinetoterapeut se va întâlni cu dumneavoastră imediat după operație și va planifica un program de exerciții pentru dumneavoastră. Un aparat de mișcare pasivă continuă (CPM) poate fi utilizat pentru a începe terapia fizică. Acest aparat vă mișcă noua articulație a genunchiului prin gama sa de mișcare în timp ce vă odihniți în pat. Durerea dumneavoastră va fi controlată cu medicamente, astfel încât să puteți participa la exerciții. Vi se va da un plan de exerciții fizice pe care să îl urmați atât în spital, cât și după externare. Veți fi externat acasă sau la un centru de reabilitare. În ambele cazuri, medicul dumneavoastră va aranja continuarea fizioterapiei până când vă veți recăpăta forța musculară și o bună amplitudine de mișcare. La domiciliu Odată ajuns acasă, este important să păstrați zona chirurgicală curată și uscată. Medicul dumneavoastră vă va da instrucțiuni specifice de curățare. Cusăturile sau capsele chirurgicale vor fi îndepărtate în timpul unei vizite de control la cabinet. Pentru a ajuta la reducerea inflamației, vi se poate cere să vă ridicați piciorul sau să aplicați gheață pe genunchi. Luați un analgezic pentru durere, conform recomandării medicului dumneavoastră. Aspirina sau anumite alte medicamente pentru durere pot crește șansele de sângerare. Asigurați-vă că luați numai medicamentele recomandate. Anunțați medicul dumneavoastră pentru a raporta oricare dintre următoarele:
Vă puteți relua dieta normală, cu excepția cazului în care medicul dumneavoastră vă sfătuiește altfel. Nu trebuie să conduceți vehicule până când medicul dumneavoastră nu vă spune acest lucru. Se pot aplica și alte restricții de activitate. Recuperarea completă în urma operației poate dura câteva luni. Este important să evitați căderile după operația de înlocuire a genunchiului, deoarece o cădere poate duce la deteriorarea noii articulații. Terapeutul dvs. vă poate recomanda un dispozitiv de asistență (baston sau mergător) pentru a vă ajuta să mergeți până când vă îmbunătățiți forța și echilibrul. Efectuarea anumitor modificări în locuința dumneavoastră vă poate ajuta în timpul recuperării. Aceste modificări includ, dar nu se limitează la următoarele:
Medicul dumneavoastră vă poate da instrucțiuni suplimentare sau alternative după procedură, în funcție de situația dumneavoastră particulară. Opiniile avizate ale medicilor, sfaturile si orice alte informatii despre sanatate disponibile pe www.reprezentant-anadolu.com au scop informativ si educational. Ele nu pot substitui consultul medical direct si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale. Va sfatuim, ca pe langa www.reprezentant-anadolu.com sa consultati fie medicul Dvs., fie unul dintre medicii recomandati de noi.
|
Bun venit!Aici poti gasi
articole si sfaturi pentru sanatatea ta! Medic CenterREPREZENTANTUL OFICIAL PENTRU ROMANIA AL CENTRULUI MEDICAL ANADOLU DIN ISTANBUL Boli si afectiuni
All
|